EVROPSKA UNIJA: U toku rasprava o merama protiv Prištine, pozivaju privremene kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih koraka

Novosti online

22. 08. 2024. u 07:28

EVROPSKA unija saopštila je da Savet nastavlja raspravu o izveštaju visokog predstavnika Žozepa Borelja o ukidanju mera protiv Kosova i Metohije, nametnutih pre više od godinu dana, prenosi RTV 21.

ЕВРОПСКА УНИЈА: У току расправа о мерама против Приштине, позивају привремене косовске власти да се уздрже од једностраних корака

Foto: Goran Čvorović


Što se tiče mogućnosti proširenja ovih mera, kako je EU nedavno upozorila vlasti u Prištini, portparol EU Peter Stano je istakao da EU i dalje traži od nadležnih da se KiM uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno da povećaju tenzije.  

- Diskusije zemalja članica EU u Savetu o izveštaju visokog predstavnika, o ispunjavanju zahteva EU sa Kosova, nastavljaju se. Oni su interni i poverljivi. EU i njene države članice nastavljaju da pozivaju kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka zbog kojih bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije, a očekujemo da se Kosovo pozabavi i reši otvorena pitanja u dijalogu pod posredstvom EU - rekao je Stano za RTV 21.

Mere protiv Prištine uvedene su zbog tenzija na severu Kosova i Metohije, nakon što su na lokalnim izborima na severu KiM izabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine i smešteni u kancelarije uz podršku tzv. kosovske policije.

Izbore održane u aprilu prošle godine u četiri opštine sa srpskom većinom, Srbi su bojkotovali zbog toga što su ih smatrali nelegitimnim i nedemokratskim, zbog stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

BONUS VIDEO: HAPŠENjE AKTIVISTA JER SU SE SUPROTSTAVILI KREČENjU SRPSKE TROBOJKE ŠTO JE NAREDIO KURTI 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Zašto ljudi pravdaju i brane počinioca masakra u Gimnaziji u Sanskom Mostu?