NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

OD OPIJATA NEDELJNO UMRE 1300 LJUDI: Drogirani Amerikanci pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD

D. D. S.

03. 02. 2022. u 13:38

SJEDINjENE Države se bore sa jednom od najgorih kriza droge ikada. Više od 1.300 ljudi nedeljno umre od predoziranja opijatima, što je broj porastao usled pandemije kovida-19.

ОД ОПИЈАТА НЕДЕЉНО УМРЕ 1300 ЉУДИ: Дрогирани Американци претња националној безбедности САД

Foto: Tanjug/AP

Milioni Amerikanaca pate od zavisnosti od opijata. Kriza je dostigla takve razmere da je postala kočnica ekonomije i pretnja nacionalnoj bezbednosti. 

Analitičari kažu da je problem počeo prekomernim prepisivanjem legalnih lekova protiv bolova, ali se poslednjih godina pojačao prilivom jeftinog heroina i sintetičkih opioida, kao što je fentanil, koje snabdevaju narko-karteli čije je sedište u inostranstvu.

Poslednjih godina američka vlada je pojačala napore da smanji i inostranu i domaću ponudu opijata, istovremeno pružajući pomoć u borbi protiv narkotika zemljama koje uključuju Meksiko i Kinu.

U međuvremenu, zvaničnici su pokušali da smanje potražnju tako što su se manje fokusirali na kažnjavanje korisnika droga, a više na njihovo lečenje. Zemlje u kojima je upotreba opijata takođe porasla, kao što su Australija i Kanada, eksperimentišu sa različitim politikama.

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo