OTKRIVENO ŠTA JE ORBAN POSLAO LIDERIMA EU: Pismo se sastoji od 10 tačaka, ovo su neke od tema

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 07. 2024. u 09:05

PREMIJER Mađarske Viktor Orban uputio je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu pismo u kojem, između ostalog, poziva na razgovore sa Kinom o "mirovnoj konferenciji" i obnavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom, objavio je Bild.

ОТКРИВЕНО ШТА ЈЕ ОРБАН ПОСЛАО ЛИДЕРИМА ЕУ: Писмо се састоји од 10 тачака, ово су неке од тема

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, File

List navodi da Orban iznosi sažetu procenu nakon nedavnih razgovora sa liderima Ukrajine, Rusije, Kine, Turske i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom o sukobu u Ukrajini, kao i neke predloge za razmatranje.

Premijer Mađarske u pismu poziva na razgovore sa Kinom o "mirovnoj konferenciji", obnavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom i, kako navodi, "političku ofanzivu prema zemljama globalnog juga, čije smo poštovanje izgubili zbog našeg stava o ratu u Ukrajini", piše "Bild".

Pismo sadrži deset tačaka, a kada je reč o ratu u Ukrajini mađarski premijer ocenjuje da će se intenzitet sukoba radikalno intenzivirati u bliskoj budućnosti.

Politički savetnik mađarskog premijera izjavio je u ponedeljak da je Orban pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i sa planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)