ATAL NAJVEĆA PRETNJA MAKRONU: Premijer iskoristio trenutak, planira da preuzme i stranku

Novosti online

15. 08. 2024. u 14:08

FRANCUSKI premijer Gabrijel Atal, koji je nekada smatran štićenikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, sada postaje njegova najveća pretnja, piše Politko.

АТАЛ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА МАКРОНУ: Премијер искористио тренутак, планира да преузме и странку

Foto: Tanjug

Kako navodi, uzrujani izraz lica Atala, koji je zabeležio Makronov fotograf dok je francuski predsednik najavljivao da planira da raspiše vanredne izbore nakon što je njegova stranka pretrpela težak poraz na izborima za Evropski parlament u junu ove godine, nagovesto je previranja koja predstoje, samo nekoliko meseci nakon što je Makron postavio Atala (35) za najmlađeg premijera u istoriji Francuske.

Francuski poslanici, obeshrabreni zbog odluke predsednika da raspiše nove izbore i zabrinuti da bi njegov nizak rejting mogao da utiče na njihove kandidature za ponovni izbor, odlučili su da se okupe oko "mladog i borbenog" Atala.

Atal je, nakon izbora, odlučio da preuzme stvar u svoje ruke i istakao da nije on izabrao da raspusti parlament, ali da odbija da bude pasivan.

Iako je izgubio oko trećine mesta u Nacionalnoj skupštini, Makronova centristička koalicija uspela je da se pozicionira kao druga po jačini, iza levičarskog Novog narodnog fronta (NFP), ali ispred desničarskog Nacionalnog fronta, kojem su ankete predviđale pobedu.

Nakon ovog delimičnog uspeha, iskoristio je trenutak i preuzeo kontrolu nad glavnom centrističkom grupom u parlamentu Preporod protivno želji francuskog predsednika.

On sada planira da preuzme i stranku, što ga ponovo dovodi u sukob sa Makronom, koji ga je jednom opisao kao nekoga ko je "malo poput mog mlađeg brata".

Plan francuskog premijera da predvodi i parlamentarnu grupu Preporod i stranku, što bi mu dalo kontrolu nad strategijama kampanje i fondovima, naišao je na kritike.

- Ne postoji bolji način da se opečete nego da pokušate da kontrolišete sve odjednom - rekao je neimenovani saveznik Makrona.

Međutim, uprkos nezadovoljstvu u Jelisejskoj palati, Atal dobija podršku među poslanicima.

- Gabrijel Atal je politički plod koji sazreva. Još nije zreo, ali se kreće kroz faze punom brzinom - rekla je poslanica Preporoda En Genete.

Kao nadareni komunikator bez pretežno izražene ideološke linije, Atal je bio dragocen saveznik Makrona od njegovog izbora 2017. godine.

Nakon ulaska u parlament, on je obavljao funkciju ministra za omladinu, budžet i obrazovanje, a nakratko je bio i portparol vlade tokom pandemije koronavirusa, pre nego što je postao premijer.

Iako bivši član Socijalističke partije, Atal je prigrlio desničarske politike, pozicionirajući se kao "figura reda i zakona", što je povećalo njegovu popularnost.

U vreme kada je imenovan za premijera, Atal je smatran poslednjim adutom Makrona protiv meteorskog uspona zvezde krajnje desnice Žordana Bardele pred evropske izbore.

Atal je aktivno učestvovao u kampanji za evropske izbore, čak i uz rizik da zaseni vodeću kandidatkinju Preporoda Valeri Hajer, ali je na kraju doživeo neuspeh nakon što je Bardelino Nacionalno okupljanje imalo duplo više glasova od centrista. Ipak, izgleda da to nije naškodilo Atalu.

- Gabrijel Atal je i dalje veoma popularan među Francuzima, uprkos njegovom porazu na evropskim izborima i parlamentarnim izborima, što nije uticalo na njegovu popularnost - rekao je istraživač u institutu za istraživanje javnog mnjenja IFOP Baptiste Dipon.

On je dodao da raspisivanje vanrednih izbora nije bila popularna odluka, zbog čega Atal nije izgubio popularnost jer je zauzeo stav protiv predsednika, rekavši da to ne razume i da nije birao raspuštanje parlamenta.

- Uloga negativca pala je na ramena predsednika - zaključio je Dipon.

Makron je sredinom jula prihvatio ostavku Atala, koji će funkciju premijera u tehničkom mandatu obavljati do izbora nove vlade.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

ZA KRAJ OLIMPIJSKIH IGARA: Premijer Srbije Miloš Vučević u poseti Srpskoj kući u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji