NE ODRIČEMO SE SVOJIH SNOVA: Selektor odbojkaša Igor Kolaković nada se da će "orlovi" da obraduju naciju na LOI u Parizu

S. Krstović

18. 07. 2024. u 09:00

IGOR Kolaković uspeo je i treći put da odvede odbojkaše na Olimpijske igre. Prekaljeni stručnjak se nije predavao ni kada je u Ligi nacija izgledalo da je odlazak u Pariz nemoguća misija. Verovao je u igrače, s kojima je uspeo da pronađe put do francuske prestonice. Svestan je da Srbija nije u grupi favorita, ali i dobro zna da je u sportu sve moguće. Zato i kaže da im snove niko ne može ukrasti.

НЕ ОДРИЧЕМО СЕ СВОЈИХ СНОВА: Селектор одбојкаша Игор Колаковић нада се да ће орлови да обрадују нацију на ЛОИ у Паризу

Foto: EPA-EFE/NICOLA MASTRONARDI

- Posle turnira u Riju pomislio sam da je Kuba otišla mnogo daleko, da ima ogromnu prednost od 23 boda. Ne samo što su se odlepili na rang-listi, nego su igrali sjajno, a mi nismo blistali. Ali, sport je takav, zato imamo motiv i nadu da u Parizu možemo nešto da uradimo, iako smo svesni težine protivnika sa kojima se sastajemo, težine samih Igara. Ali sam i shvatio da je ona dosadna krilatica "lopta je okrugla" izgleda stvarno tačna - priča za "Novosti" selektor Igor Kolaković.

Preokret u Ligi nacija desio se posle nedelje provedene u Rosariju (Argentina). Na turnirima u Otavi i Ljubljani gledali smo drugu Srbiju, što je i donelo kačkete za Pariz.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Razgovarali smo, rekao sam im da je važno da budemo dostojanstveni, da sačuvaju uspomene koje imaju, da ih ne kvare, jer to je trenutak kada se pojave i međuljudski problemi. Rekao sam da nam je preostalo da dobro treniramo, da se i dalje borimo. Nisam pominjao da treba da se plasiramo, samo sam tražio mobilnost u smislu da smo reprezentacija Srbije, da moramo odgovorno da se ponašamo prema tome šta radimo i tako je bilo. U Argentini smo sjajno trenirali, odigrali dva dobra meča, onda se u Kanadi otvorilo nebo pobedom protiv Holandije i porazom Kube od Holandije i Kanade. Posle trijumfa nad Kanadom došli smo u egal, koji smo iskoristili na poslednjem turniru u Ljubljani, gde smo 0:2 protiv Kube okrenuli na 3:2 i tada se ukazala dobra situacija na putu za Pariz. Zaslužili smo da odemo na Olimpijske igre zato što smo bili bolji od Kubanaca, ne zato što je nama neko poklonio pobedom nad našim direktnim rivalom. To što se pisalo, Nikola Grbić je veliki trener da bi mu se pripisalo da nam je pomogao, jer Poljska je u ovom trenutku najbolja na svetu i ima obavezu da pobedi i nas i Kubu. Tako da smo mi u međusobnom meču sa Kubom dokazali da smo bolji - priča u dahu Kolaković.

Kolakoviću su ove četvrte Igre, bio je pomoćnik Ljube Travice u Atini 2004, a mogle su da budu i pete da se nije pre Tokija rastao sa Iranom. Ali, čini se da je sada najsrećniji...

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Suština je da su ovi momci 12 godina u reprezentaciji i da nisu imali mogućnost da igraju na Igrama. Došli su do tog svog cilja i sada opet imaju svoje snove. Naravno, niko ne sme da im prekine snove dok traju - naglašava Kolaković.

Podseća iskusni stručnjak da su ranije kvalifikacije za Igre bile surovije, da nije uvek kvalitet odlučivao. Sada su najbolji na okupu:

- Ovo je najjači odbojkaški turnir na Olimpijskim igrama. Tu su prvih 11 sa Svetske rang-liste i Egipat koji nije naivna selekcije. Pre je bilo da je teže plasirati se na Igre nego uzeti medalju, sada je teško i plasirati se i uzeti medalju.

Srbija je u grupi A. Prvo igra sa Francuskom, pa Slovenijom i Kanadom. Pobednici grupa i dve najbolje trećeplasirane izboriće četvrtfinale. Ali, to ne opeterećuju Kolakovića:

- Nama sada sve odgovara, jer smo otišli na Olimpijske igre. Spremni smo na svaki izazov, samo se radujemo što utakmice ne počinju u devet ujutru, kao u Londonu 2012.

Srbija je trenutno 10. na svetskoj rang-listi, što govori da bi i četvrtfinale bilo veliki uspeh...

- Rekao sam da je lopta okrugla. Svesni smo da ne pripadamo krugu favorita, ni u našoj grupi, ni na turniru. Rekao sam i da imamo svoje snove i želimo da ih ostvarujemo dokle god je to moguće. Pred nama su Olimpijske igre, imamo želju i motivaciju da na njima pobeđujemo.

Na opasku da su mnogi igrači najavili oproštaj, čak i njegov, Kolaković uzvraća:

- Mislim da ne bi trebalo nagoveštavati oproštaje pre samog završetka. Svako ima pravo i da razmišlja o tome. Ali, valja sve da se slegne, pa neka svako odluči o svom ostanku ili oproštaju.

Ne opterećuje se ni pričama da je tvorac ove generacije:

- Ne znam da li sam tvorac, ali sam dugo sa njima, i kada su dolazili u reprezentaciju i sada kada hoće da je napuštaju. To je ambijent u kojem se jako dobro osećam i mislim da momci vole da igraju za reprezentaciju, što me čini srećnim.

Kako su u poslednjem trenutku uskočili u voz za Pariz, imali su samo tri nedelje za pripreme:

- Istrošilo nas je, ali ne želimo da se osvrćemo na to. Imamo emotivan naboj koji je potreban za Olimpijske igre. Imamo naše snove, samo nećemo da se razmećemo u javnosti, jer to bi bilo pretenciozno i ne bi bilo sa ukusom. Plasirali smo se u poslednjem trenutku, ali nam niko ne može zabraniti da želimo najviše. 

Favorita je mnogo

NA pitanje ko je najveći favorit, Kolaković širi ruke:

- To je stvarno teško pitanje. Ako krenemo da ih nabrajamo, doći ćemo sigurno do osme, devete selekcije na svetskoj rang-listi.

Nismo imali kvalitet

ODBOJKAŠI Srbije odavno nisu pobedili neku selekciju iz "top 8".

- Imali smo prilike i protiv Argentine i protiv Slovenije. Ali, iskreno, nismo imali kvalitet za to. To mogu slobodno da kažem i zato podvlačim da je ovo veliki uspeh za ovu generaciju i za odbojku u Srbiji - kaže Kolaković.

Moram da bude smiren

IGOR je na svakoj utakmici u Ligi nacija delovao dosta mirno.

- U meni se svašta događa. Mislim da je trenerova spoljašnost i odraz ekipe, njenog stanja. Ako bih ja bio previše nervozan, ne bih mogao da kontrolišem. Isto tako ne bi mogla da se kontroliše ni ekipa. Zato se uvek trudim da budem smiren, barem spolja - ističe Kolaković.

BONUS VIDEO FRKA, ALI NE VELIKA: Manji požar u metro stanici kod koje su okupljeni srpski navijači u Minhenu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)