VUČIĆ SE SASTAO SA SILJANOVSKOM DAVKOVOM: Siguran sam da ćemo i dalje razvijati dobre odnose uz međusobno poštovanje (VIDEO)

M. Stevanović

02. 08. 2024. u 11:58 >> 13:24

PREDSEDNICA Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova u radnoj poseti je Srbiji, tokom koje se sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a zajedno su obišli manastir Prohor Pčinjski.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА СИЉАНОВСКОМ ДАВКОВОМ: Сигуран сам да ћемо и даље развијати добре односе уз међусобно поштовање (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Obraćanje predsednika Vučića

Nakon sastanka, predsednici su se obratili medijima.

- Srećni smo što danas možemo da vas ugostimo, imaćemo i zajednički ručak. Veoma sam srećan što sam mogao da čestitam na pobedi na izborima, da joj poželim uspešan rad u narednim godinama. Siguran sam da će Srbija i Severna Makedonija razvijati dalje odnose uz međusobno poštovanje. Radićemo na konkretnim projektima, izrazio sam interes da gradimo prugu do Preševa, da bi imali brz dolazak do Soluna. Razgovarali smo i o političkim pitanjima, evropskom putu, problemima sa kojima se suočavamo. Želim da čestitam današnji praznik i građanima Srbije i građanima Severne Makedonije. Molim predsednicu da se u Srbiji oseća kao kod kuće. Zamolićemo predsednicu Severne Makedonije da pre kraja godine dođe u zvaničnu posetu Beogradu i da razgovaramo o svim važnim temama. Naša trgovinska razmena je bila na 1,75 milijardi, uveren sam da u naredne dve godine možemo da idemo na preko dve milijarde evra - kazao je predsednik.

Obilazak manastira

Vučić i Siljanovska Davkova obišli su manastir. Siljanovska Davkova je položila cveće ispred Spomen-ploče prvom zasedanju ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije), koje je na današnji dan pre 80 godina održano u manastiru Sv. Prohor Pčinjski.

Posle obilaska dvoje zvaničnika održali su sastanak.

Predsednik razgovarao sa građanima

Predsednika Vučića sačekao je veliki broj građana, sa kojima je porazgovarao, i koji su izneli svoje probleme, tražeći ono što im nedostaje u mestima u kojima žive, ambulantu, a najviše puteve.

- Pedeset godina ništa nije rađeno, sad tražite od mene - prokomentarisao je predsednik, pa rekao da se građani obrate ljudima iz njegovog tima i iznesu konkretne probleme i zahteve.

- Razumeo sam sve, rešićemo - kazao je Vučić.

- Moraju da razumeju da država ne može sve i svuda da uradi. Ne možete lekara da pošaljete u selo koje ima 12 stanovnika, to je nemoguće, neću da lažem narod - kazao je.

Na pitanje novinara da li Bujanovčani mogu nešto da očekuju od nove vlasti u opštini, Vučić je odgovorio da je uveren da će situacija biti daleko bolja i dodao da će dati sve od sebe da država pomogne Bujanovcu.

- Mislim da ćemo i neke škole u albanskim sredinama da radimo i da ćemo na svaki mogući način da gledamo kako da i Srbima i Albancima i Romima pomognemo da dobiju posao. Ono što sam obećao prošli put, zaista ćemo dati sve od sebe da to uradimo. U Vranju je jedna velika investicija, a zatim i Bujanovcu - rekao je Vučić.

Vučić dočekao Siljanovsku Davkovu - cveće za makedonsku predsednicu

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Severne Makedonije, kojoj je uručio cveće.

Siljanovsku Davkovu su zajedno sa Vučićem dočekali ministar kulture Nikola Selaković kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

U delegaciji koju predvodi makedonska predsednica nalazi se i potpredsednica Sobranja Vesna Bendevska, potpredsednik Vlade i ministar za odnose sa zajednicama Ivan Stoilković, kao i ambasador Makedonije u Srbiji Nikola Tupančeski, kao i mitropolit kumanovsko - osogovski Grigorij.

Građani čekaju predsednika

Ispred manastira Prohor Pčinjski okupio se veliki broj građana, koji čekaju predsednika Vučića i njegovu koleginicu iz Severne Makedonije.

 

Foto: Novosti

Vučić je nedavno saopštio da će zajedno sa Siljanovskom Davkovom na Ilindan posetiti manastir Prohor Pčinjski.

- Dogovorili smo se da na Ilindan zajedno posetimo manastir Prohor Pčinjski, što će ujedno biti odlična prilika za dodatno učvršćivanje veza između naša dva naroda. Iskoristio sam priliku da uvaženu koleginicu pozovem da poseti Srbiju, kako bismo konkretizovali neke od planova koji će našu saradnju podići na viši nivo - naveo je Vučić 23. jula na instagram nalogu, posle telefonskog razgovora sa predsednicom Severne Makedonije povodom požara sa kojima se borila ta zemlja.

Siljanovska Davkova zahvalila je na pomoći koju je Srbija pružila u gašenju požara u Severnoj Makedoniji, a Vučić je istakao da je ''značaj regionalne saradnje upravo u tome što jedni drugima možemo najbolje i najbrže da pomognemo''.

On je naveo da je sa Siljanovskom Davkovom razgovarao i o mestu Srbije i Severne Makedonije na agendi proširenja Evropske unije i međusobnoj podršci na putu ka Evropskoj uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo