"OLUJA VIŠE NEĆE BITI!" Prošle su skoro tri decenije od zločinačke operacije u kojoj je ubijeno 2.000 Srba, a 220.000 proterano (VIDEO)

Novosti online

03. 08. 2024. u 08:25

DANAS se obeležava 29. godina od zločinačne operacije "Oluja" tokom koje je etnički očišćeno na hiljade Srba.

ОЛУЈА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ! Прошле су скоро три деценије од злочиначке операције у којој је убијено 2.000 Срба, а 220.000 протерано (ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Naime, hrvatska vojno-policijska akciji "Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, i u njoj je skoro 2 000 Srba ubijeno, a 220.000 proterano.

Prema Brionskim transkripatima zapisnika sa tog sastanka, Franjo Tuđman, ratni predsednik Hrvatske, precizno je izrekao šta je osnovni cilj, naglasivši: "Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu".

Govorio je o odstranjivanju "remetilačkog faktora" komentarišući pritom da je reč o "stranom, povijesno odvojenom" elementu, koji će, kako je naveo, dovesti do neophodne, pozitivne, etničke homogenizacije.

O tome o kakvom zločinu je reč govori činjenica da neprijatelji srpskog roda nisu birali, te da su im i legitimne mete bila i deca. Samo jedan od njih je bio i dečak koji je ostao bez noge. ali je iz bolničkog kreveta poslao poruku koja je ganula sve.

@vecernjenovosti 29. godina od zločinačke operacije Oluja #oluja #hrvatska ♬ original sound - Večernje novosti

Predsednik Srbije, je više puta ukazivao da je Beograd nekada okretao leđa Srbima zapadno od Drine i da su postavljali blokade, ali da je to davno prošlo vreme.

- Oluja više neće biti. Srbija se ne hvali snagom, ali je dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikada više nikom neće dozvoliti takav pogrom - izjavio je predsednik jednom prilikom.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)