TURČIN SE VRATIO KUĆI: Iz Crne Gore izručili Akari izručili Čamgoza

V.K.

29. 08. 2024. u 22:08

ČETRDESETEDNOGODIŠNjI turski državljanin Binali Čamgoz izručen je danas kasno popodne Ankari, odlukom ministra pravde Bojana Božovića i pravosudnih organa Crne Gore. 

ТУРЧИН СЕ ВРАТИО КУЋИ: Из Црне Горе изручили Акари изручили Чамгоза

Privatna Arhiva

Bivši ministar pravde Andrej Milović, odbijao je izručenje Čamgozua Turskoj, tvrdeći da bi time bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima. Odluku je pravda lošim zdravstvenim stanjem Čamgoza i njegovom etničkom pripadnošču što je –Kurd.

Ministar pravde Bojan Božovića kazao je na vanrednoj pres konferenciji da je ukinuto rešenje ministra pravde od 22.januara 2024.godine i doneseno rešenje kojim se dozvoljava izručenje Turskoj Binali Čamgoza. On je naveo da je Veće za nacionalnu bezbednost u sredu zaključilo da je Čamgoz pretnja ba unutrašnju bezbednost Crne Gore.

- Niko od prisutnih se nije protivio zaključkom Veća za bezbednost. Ova odluka je konačna, kazao je Božvić, dodajući da je Evropski sud za ljudska prava konstatovao da postoje nesmetani uslovi u turskim zatvorima za lica sa invaliditetom.

Božović je rekao da je prilikom donošenja odluke sagledao i pismo koje je dostavila Turska u vezi Čamgoza. Ankara je izručenje Čamgoza tražila nakon njegovog hapšenja u Crnoj Gori u julu 2022.godine, koji je do kraja prošle godine bio u pritivoru, nakon čega je prebačen u Prebivalište za strance.

Rukovodilac sektora za borbu protiv kriminala u Upravi policije Lazar Šćepanović kazao je da su službenici sektora za borbu protiv kriminala uz pojačane mere bezbednosti izvršili efikasnu ekstradiciju Binalija Čamgoza.

- Ovo lice uhapšeno je prvi put 6.jula 2022. godine u Podgorici, i posedovalo je tada falsifikovna dokumenta, podsetio je Šćepanović, navodeći da je Čamgoz tokom ekstradicionog pritvora tražio azil. Istakao je da je „Čamgoz bio uspostavio veze sa kriminalnim grupama u Crnoj Gori“.

- Crna Gora će biti bezbedna i neće biti utočište kriminalnim grupama, kazao je Šćepanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!