OPORAVLJA SE POPULACIJA GRLICE: Posle zabrane lova, broj ovih ptica porastao za čak 25 odsto u zapadnoj Evropi

Lj.P.

16. 07. 2024. u 14:14

POSLE zabrane lova, populacija grlice porasla je za čak 25 odsto u zapadnoj Evropi, između 2021. i 2023. godine, što predstavlja dodatnih 400.000 gnezdećih parova širom regiona. Vest o oporavku stiže nakon što su vlade Francuske, Španije i Portugala potvrdile da će zabrana lova biti produžena četvrtu godinu zaredom.

ОПОРАВЉА СЕ ПОПУЛАЦИЈА ГРЛИЦЕ: После забране лова, број ових птица порастао за чак 25 одсто у западној Европи

FOTO: Nenad Mihajlović Boris Okanović Vasilij Kaliničenko

Do 2018. godine, samo u Francuskoj, Španiji i Portugalu ubijeno je oko milion ovih ptica svake jeseni, što se pokazalo kao neodrživo za ovu vrstu, pa je uspostavljen novi sistem upravljanja koji je započet privremenom zabranom lova. Vidljivi rezultati posle samo tri godine, dali su podsticaj da se lov zabrani i četvrtu godinu zaredom.

FOTO: Nenad Mihajlović Boris Okanović Vasilij Kaliničenko

U Srbiji su ornitolozi gotovo dve decenije vodili borbu za zaštitu grlice i prepelice, kako bi na vreme upozorili da su populacije ovih ptica u opadanju i da su ozbiljno ugrožene lovom koji je s vremenom postao mnogo štetniji za biodiverzitet, udružen sa drugim ugrožavajućim faktorima kao što je nestanak različitih divljih staništa i njihovom prenamenom za potrebe poljoprivrede.

FOTO: Nenad Mihajlović Boris Okanović Vasilij Kaliničenko

Lov na ove dve vrste je godinama podstican kroz lovni turizam koji je dovodio strane lovce i omogućavao im lov u nedovoljno kontrolisanim uslovima. Činjenica da su u bogatim restoranima zapadoevropskih zemalja grlice i prepelice smatrane skupocenim gastronomskim raritetima, dodatno je podsticao šverc ovih vrsta ptice iz Srbije. Obe vrste su decenijama unazad lovljene u stotinama hiljada komada.

FOTO: Nenad Mihajlović Boris Okanović Vasilij Kaliničenko

- Borba je urodila plodom tek 2021. od kada je skraćena lovna sezona na prepelice, a na snagu je stupio moratorijum na lov grlice, međutim, ne postoji jasan akcioni plan za upravljanje i očuvanje populacija ovih vrsta u Srbiji – izjavio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - U periodu lovostaja nije primećen značajan porast populacije grlice u Srbiji, međutim, u Vojvodini su tokom jeseni posmatrana jata od po nekoliko hiljada jedinki, a takva jata nisu posmatrana decenijama unazad.

FOTO: Nenad Mihajlović Boris Okanović Vasilij Kaliničenko

Kao deo dugoročnog procesa upravljanja, ovaj lovni moratorijum zahtevao je međunarodni akcioni plan za očuvanje grlice. Kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, izrada ovog plana pokrenuta je 2018. godine i okupljala je stručnjake koji su sarađujući preko državnih granica utvrdili koje akcije su potrebne da bi se osigurala budućnost grlica, uključujući i populaciju ove vrste u Velikoj Britaniji.

Glavni autor izveštaja Evropskoj komisiji, dr Karles Karbonares, iz Španskog instituta za istraživanje divljači i divljih životinja, izjavio je da brzi početak oporavka gnezdeće populacije grlica u zapadnoj Evropi od 2021. pokazuje vrednost dobro istraženog i dobro sprovedenog akcionog plana očuvanja.

- Međunarodni plan saradnje pokazao nam je koje su akcije potrebne, u kom obimu i gde – izjavio je Karbonares. - Uz naše naučne savete, vlade, upravitelji zemljišta i lovci su primenili preporuke plana, i tek počinjemo da uviđamo uspeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)