VUČIĆ SE OBRATIO IZ PARIZA: Nećemo da damo Kosovo i nećemo da idemo na referendum (VIDEO)

Novosti online

27. 07. 2024. u 16:51

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Pariza.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПАРИЗА: Нећемо да дамо Косово и нећемо да идемо на референдум (ВИДЕО)

Foto: printskrin

- Prvi dan je krenuo polovično, Damir i Novak su pobedili, nažalost Milica i Sara nisu imale sreće, kao i Zorana. Ali Zorana voli pritisak, pa neka se ne sekira. Neka se sprema za miks pa da sa Damirom uzme medalju. Ponosan sam na to kako je Srbija predstavljena. Drago mi je što možemo ugositi i Dodika ovde. Žao mi je što se više nerviram od ministra sporta - naveo je Vučić. 

- Verujem da će Srpska kuća biti dom mnogim Srbima u Parizu - dodao je Vučić. 

- Mađari su svetska vele sila, Slovenci i Hrvati regionalna. Izuzetno su snažni i u individualnim i u kolektivnim sportovima. Hrvati su sa porodicom Kostolić bili veoma uspešni. Zaista jesu silni i jaki. Nadam se da ćemo i mi biti nešto jači. Crna Gora ima pristojan vaterpolo, bilo bi iznenađenje osvajanje medalje. Ali želim uspeh kao i svima drugima. Uzdam se u Srbiju. Želim dobro rezultate i dobro učešće. Volim i naše mađarske prijatelje i nemam problem da to kažem.

- Već oko 5. ili 6. septembra možete očekivati posetu Makrona Srbiji. Posle Šolca i Sija, malo svetskih lidera je imalo takve posete u tako kratkom roku. Ponosan sam na Srbiju. I Rister i trokaz su zadovoljni onim što su ovde mogli da vide. Pokazali smo nešto modernije nego mnogi drugi.

O izjavama Picule da je predsednik kriv za to što su Knežević, Mandić i Bečić proglašeni kao nepoželjni u Hrvatskoj kaže da on više nije evropksi poslanik već da traži posao.

- Imate vi pravo da zabranite kome hoćete i šta hoćete... Ali kako to odjednom svi se ujediniše u zaštiti NDH. Da ne kažu da počinili smo jezive zločine nad Srbima, ali nije im ni malo neprijatno... - kazao je Vučić, te dodao da su upravo zabranom za trojicu Srba su sebi napravili veliki problem i da pokazuju da nema razlike između današnje Hrvatske i NDH.

- Video sam danas Grlić Radman išao u Bugjno. Kaže nema više ovde ulica koje su dobile nazive po Hrvatima. 43 Srba danas živi u Bugojnom. Oni koji misle da je odavanje počasti ubijenima, održavanje opela i govore koji se tiču Oluje, ti nisu normalni. Ali moraćemo da ih čuvamo od besnog i ogorčenog naroda - dodao je.

- Ti nisu normalni ti su za lečenje, koji misle da odavanje počasti ubijenima, održavanje opela i govora koji se tiču Oluje i to da koriste u političke svrhe to nije normalno - rekao je Vučić govoreći o organizatorima protesta zbog litijuma koji su najavili nove upade na obeležavanje godišnjice "Oluje".

FOTO: Printskrin/Tanjug/Jutjub

Još jednom je ukazao da je opozicija dovela Rio Tinto u Srbiju i da mu nije jasno zašto niko ne želi da postavi to pitanje.

- Što ga je Zdravko Ponoš doveo u Srbiju? Što su doveli Rio Tinto? Nisam ga ja doveo engo oni. Što ga to niko pitao? Što si uništavao tenkove, zolje a doveo Rio Tinto? I ostavio meni da plaćam odštete.

- Sve je preverzno, inverzno kao što sam već rekao - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da nema nikave dileme da li Zapad primenjuje dvostruke standarde.

- Lavrov je za to u pravu. Kad su nam otimali Kosovo bila su im usta puna ljudskih prava, a danas se oni pozivaju na sve to na šta mi nismo imali pravo. Na Krimu je čak bio formalni referendum na Kosovu nije bilo ni toga... To sad Zapadu postaje muka, a Rusi će sve više kosovski presedan da koriste u sovjoj politici - objasnio je Vučić.

Predsednik je dodao da Srbija trpi pritiske već godinama i pre nego što je počeo rat u Ukrajini.

O izborima u Americi Vučić kaže da očekuju da budu neizvesni, i da ne želi da se meša u njihove odnose te da će Mišel Obama da igra veliku ulogu u toj kampanji.

Vučić je govorio i o situaciji na Kosovu i naveo:

- Nećemo da damo Kosovo i nećemo da idemo na referendum. Hoćemo da vidimo oko litijuma kakve će nam garantije da daju, pa kad ja budem siguran da smo dobili sve garantije onda nemam problem sa tim da idemo na referendum. Najlakše je biti protiv svega, najlakse je govoriti protiv svega, najlakše je biti opozicija svemu, a najteže je nešto uraditi - rekao je Vučić. 

O OI Vučić kaže da je navijao za sve naše predstavnike, i da je otavarnje bilo spektakularno.

- Rusi su dali nalog da svi oni koji njih vole pišu negativno o otvaranju, a ovi drugi imaju naloge da pišu pozitivno. Činjenica je da je sve urađeno spektakularno... Da li sam srećan nekim predtsavama, pa nisam, ali koga to briga, što bih morao biti. Moj mali sinje bio zadovoljan nečim za decu, na primer Minionsi... Razgovarao sam sa većinom naših sportista pre nego su došli ovde. Na vezi sam sa Zoranom, i baš sam teško podeno i ovo za Saru i Zoranu, znam koliko su se trudili - rekao je Vučić.

Srbija je sedma u svetu po visini nagrada za OI, rekao je Vučić.

Predsednik je čestitao i Radio Beogradu koji uskoro slavi 100 godina postojanja.

O sutrašnjoj utakmici košarkaša, Vučić se našalio da će Dodik da navija i za Amere i Srbiju.

- Želeo bih da porodica Jokića bude na okupu, da mu brata ne gone... Da budu zdravo i doboro. Mislim da imamo dobru ekipu, jedini nemamos trance,nismo kupovali nečije državljanstvo, svi koji dođu kupe na poziciju koja im je deficitarna. Kod nas igraju oni koji su odrasli u našoj zemlji i koji su oduvek imali naše državljanstvo i koji vole Srbiju i zbog toga sam posebno ponosan. Verujem da će da dođu do zlata ili srebrea, ali ima tu opasnih reporezentaija, više se plašim Kanade nego Amerike - kazao je Vučić.

Predsednik je ponvoo ukazao na sav "ludila" i sramne zahteve opozicije, a jedan među njima je i bio da Srbija ne učesvuje na OI.

Vučić je ukazao da je sve laž da bi se Srbiji naštetilo i ništa drugo.

Predsednik je još jednom poželeo sreću sportistima i kazao da veruje u njih.

Obraćanje Dodika

Dodik se zahvalio Vučiću na pozivu te dodao da snaga Srbije omogućava da se na sve načine prezentuje sve ono što je Srbija, govoreći o otvaranju "Srpske kuće".

Dodik je istakao da će sutra biti priustan na utakmici srpskih košarkaša.

Foto: Printskrin

- Srbija je učinila nesumnjiv napredak, ali ima onih kojima je to msetnja jer znaju da na unutrašnjem planu Srbija diskvalifikuje opoziciju. Odakle ja dolazim svi želimo uspehe Srbije, ali region ne misli tako pa zato imamo orkestrirane napada iz Sarajeva Hrvatske i to u glavnom u koheziji za opozicijom... Nije to ni slučajno. Ne verujem u teorije zavere, i mislim da mnogima na Zapadu ne odgovara snaga Srbije, a ona se danas meri jednim imenom a to je Aleksandar Vučić - kazao je Dodik.

Dodik je istakao da je i on nasleđivao aranžmane koji su bili pogubni za RS, od strane prethodne vlasti.

Foto: Printskrin

- Želim svim sportistima Srbije svaki uspeh, a oni koji ne ostavre rezultat, naši su podržaćemo ih u svemu. RS i Banjaluka će proslaviti svaki uspeh... U svim selekcijama Srbije ima važnih sportiskih imena iz Republike Srpske i zato je važno da budemo predani tome. To je naš ponos i zato ćemo slaviti i biti zajedno - zaključio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone