UKLAPA SE U PARKOVSKO OKRUŽENJE: Prirodnjački muzej će konačno dobiti svoju zgradu posle 130 godina

B.B.

12. 07. 2024. u 14:53

NOVA zgrada Prirodnjačkog muzeja, koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva" na Novom Beogradu, neće narušiti parkovsko okruženje, već će se bukvalno utopiti u okruženje, izjavio je Slavko Spasić, direktor ove ustanove.

УКЛАПА СЕ У ПАРКОВСКО ОКРУЖЕЊЕ: Природњачки музеј ће коначно добити своју зграду после 130 година

Foto: beoinfo

On je istakao da će nakon 130 godina Prirodnjački muzej konačno dobiti adekvatan prostor da smesti svoje zbirke, koje broje dva miliion predmeta i predstavi ih publici na pravi način, ne samo u maloj galeriji na Kalemegdanu, već na mnogo većem prostoru.

Prema rečima Spasića, nova zgrada će izgledati kao blago zatalasana površina koja će na površini biti zatravnata. Sa prednje strane planiran je prostor koji će gledati ka reci gde ći biti ulaz za publiku. On je naveo da će nova zgrada Prirodnjačkog muzeja mnogo doprineti kulturnoj i naučnoj zajednici Srbije.

Arhitekta Branislav Mitrović, čiji je autorski tim odneo prvu nagradu na arhitektonskom konkursu, izjavio je da je koncept ovog projekta bio kako da se ne devastira prostor od Brankovog mosta do Hotela Jugoslavija na koji su Beograđani navikli, koji ima svoju istoriju korišćenja i tretmana.

- S obzirom na to da se na tom prostoru nalaze veoma značajne kuće srpske arhitekture, Muzej savremene umetnosti i Palata Srbija, novim objektom bismo ostvarili jedan drugačiji odnos - objasnio je Mitrović. - Mi smo se opredelili da sve te objekte na neki način minimiziramo, da se ne vide, što je i žiri prihvatio, tako da mi imamo i muzej 21. veka kao ekstenziju Muzeja savremene umetnosti, i novi Prirodnjački muzej i akvarijum natkrivene pokrivačem od trave.

Mitrović kaže da se trenutno radi idejni projekat, nakon kog sledi projekat za izvođenje, gde se uvode sve infrastrukturne pozicije koje će da rešavaju sva tehnička pitanja i izazove koji slede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)