FABRIKA VODE „JAZAK“ PREKRIVENA SOLARNIM PANELIMA: NIS uspešno realizuje projekte iz svoje "zelene agende"

Z. GRUMIĆ

16. 07. 2024. u 13:31

NASTAVLjAJUĆI da ostvaruje program izgradnje solarnih elektrana pri svojim objektima Kompanija NIS je u Pogonu za proizvodnju pijaće vode „Jazak“, u istoimenom fruškogorskom mestu, izgradila i prošlog meseca pustila u rad postrojenje ukupne snage solarnih panela od 620 kilovata (kWp) koje će joj omogućiti značajne finansijske i ekološke efekte.

ФАБРИКА ВОДЕ „ЈАЗАК“ ПРЕКРИВЕНА СОЛАРНИМ ПАНЕЛИМА: НИС успешно реализује пројекте из своје зелене агенде

Foto: Z. Grumić

Solarna elektrana u fabrici „Jazak“, investicija vredna oko 500.000 evra, sastoji se od tri fotonaponska polja raspoređena od kojih su dva na tlu i jedno na fabričkom krovu. Elektrana  integriše pet invertora ukupne snage 550 kilovata, a projektovana godišnja proizvodnja je 782 megavatčasa (MWh).

Fabrika će ubuduće dobijati električnu energiju na ekološki prihvatljiviji način, odnosno iz energije Sunca a računi za struju trebalo bi da budu upola manji u odnosu na period pre početka rada solarne elektrane, istakli su stručnjaci NIS-a prilikom prezentacije projekta novinarima, tokom organizovane „pres-ture“ u proizvodnom pogonu popularnog brenda pijaće vode.

- Solarna elektrana projektovana je da radi 25 godina. Očekujemo da 89 odsto godišnje proizvodnje energije bude potrošeno za potrebe fabrike a višak će se isporučivati u elektro mrežu i prodavati po komercijalnim cenama – rekao je Rastislav Kragić iz stručnog tima Bloka Energetika kompanije NIS koji je realizovao ovaj projekat i precizirao da bi prosečna dobit kompanije od ove elektrane trebalo da bude oko 107.000 evra godišnje ili 2,8 miliona evra za dve i po decenije rada.

Realizacija projekta izgradnje elektrane u Pogonu „Jazak“ deo je sveobuhvatnog programa koji je NIS započeo pre dve godine izgradnjom solarnih elektrana na objektima svoje maloprodajne mreže u Srbiji. U okviru projekta „ozelenjavanja“ benzinskih stanica, NIS je do kraja prošle godine postavio solarne elektrane na takvih 45 objekata, čime je obezbeđena prosečna godišnja ušteda u nabavci električne energije od 1.600 megavatčasova godišnje tokom dvadesetpetogodišnjeg radnog veka ovih elektrana.

Procena je i da će uštede u emisijama  iznositi oko 1.700 tona ugljen-dioksida prosečno godišnje.

NIS će i u narednom periodu nastaviti da ulaže u zelenu energiju, vodeći se principima održivog razvoja. Planirano je instalisanje solarnih panela i na druge benzinske stanice, kao i na strateške objekte kompanije poput Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih zgrada i skladišta u Novom Sadu, Elemiru, Smederevu i na drugim lokacijama. Od navedenih projekata izdvaja se solarna elektrana na tlu novosadskog skladišta naftnih derivata koja je trenutno najveći NIS-ov solarni projekat u izgradnji, instalisane snage solarnih panela od čak 6,59 megavata.

Uz izgrađene kapacitete na benzinskim pumpama i u pogonu „Jazak“, kao i realizacijom četiri ugovorena projekta, ukupna snaga kompanijinih solarnih elektrana dostići će na kraju ove godine deset megavat-pika. Uz prosečnu godišnju proizvodnju od 11.500 megavatčasova električne energije biće postignuto i  smanjenje emisija ugljen dioksida za 12.500 tona godišnje.

Tim investicijama NIS potvrđuje da ostaje dosledan „zelenom pravcu“ u poslovanju, jača svoj  imidž društveno odgovorne kompanije i čini značajne korake u procesu energetske tranzicije i diverzifikacije biznisa.

Izgradnja

Najpovoljnija ponuda za izgradnju solarne elektrane „Jazak“ prihvaćena je sredinom 2023. godine a u septembru je potpisan ugovor sa izvođačem radova po principu „ključ u ruke“. - Za realizaciju ovog projekta dobili smo veoma kratak rok od svega deset meseci. Uspeli smo da u tom roku uradimo sve, tako da je sama elektrana izgrađena već u decembru 2023, funkcionalna ispitivanja završena u martu 2023.g., u maju je završeno i srednjenaponsko priključno-razvodno postrojenje, a u junu elektrana puštena u paralelni rad sa elektrodistributivnim sistemom punim kapacitetom – objasnila je Biljana Lovčević Kureljušić, rukovodilac projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)