TRAGA SE ZA JOŠ 145 VOJNIKA: Tragične sudbine mladića koji su bili pripadnici bivše JNA, u kasarnama, tokom devedesetih

V. Crnjanski Spasojević

07. 09. 2024. u 07:00

U SLUŽBENOJ evidenciji Komisije za nestala lica, na teritoriji bivše SFRJ između 1991. i 1995. kao nestalo vodi se još 145 vojnika bivše JNA, u to vreme jedine legitimne vojske tadašnje zajedničke države, od kojih je 40 iz Srbije.

ТРАГА СЕ ЗА ЈОШ 145 ВОЈНИКА: Трагичне судбине младића који су били припадници бивше ЈНА, у касарнама, током деведесетих

Tanjug

Ovo je za "Novosti" potvrdila Maja Vasović, samostalni savetnik, rukovodilac Grupe za nestala lica na teritoriji bivše SFRJ, iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

- Njihovi nestanci vezani su za kasarne bivše JNA ili mesta u kojima su vođene borbe. U Hrvatskoj su u pitanju Vukovar, Nuštar kod Vinkovaca, Bjelovar, Karlovac, logor Lora kod Splita i Osijek, dok su se nestanci u BiH dešavali na Kupresu, u Livnu, Bosanskom Brodu i drugim lokacijama - kaže Vasović.

Kako objašnjava, danas se, u osarijumu na groblju Lešće, u Beogradu, još nalaze pohranjeni posmrtni ostaci 22 N. N. vojnika, a jedan je na groblju u Obrenovcu. Svi čekaju na identifikaciju.

- Komisija ulaže sve napore, samostalno ali i na regionalnom nivou, u saradnji sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i BiH, kako bi se ovi posmrtni ostaci identifikovali, dobili ime i prezime i predali porodicama radi sahrane - kaže Maja Vasović.

Foto Tanjug

Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici

U protekle četiri godine porodicama je predato sedam vojnika bivše JNA, a poslednji je Slobodan Spasojević, čije posmrtne ostatke je naša Komisija preuzela od Hrvatske 3. septembra, a biće sahranjen danas, uz vojne počasti, u Gornjem Katunu, kod Varvarina. Nestao je iz kasarne JNA u Varaždinu, u oktobru 1991.

Borislav Janjić (1972) iz Mostara, stradao je takođe na redovnom odsluženju vojnog roka, od granate iz minobacača, za vreme borbenih dejstava na delu magistralnog puta Zalik-Konak 1992. Ekshumiran je iz masovne grobnice u Trebinju 1997. i identifikovan na osnovu DNK analize. Konačna identifikacija obavljena 8. jula 2021. na VMA u Beogradu, posle čega je sahranjen u Irigu.

Privatna arhiva

Dragan Draganović (1972) bio je najstarije od dvanaestoro dece u porodici, iz sela Čelinovac, kod Gradiške. Tri meseca nakon odlaska na odsluženje vojnog roka poginuo je braneći kasarnu JNA kod Bjelovara. Život mu se završio u 19. godini, dok je sa majorom Milanom Tepićem i vojnikom Stojadinom Mirkovićem, branio skladište puno naoružanja u Bedeniku, 29. septembra 1991. Njegovi posmrtni ostaci preuzeti su od Hrvatske 1995. i kao N. N. sahranjeni na groblju Lešće. Posle pozitivnog DNK nalaza, predati su 21. jula 2022. Institutu za nestale osobe BiH radi konačne identifikacije i predaje porodici.

Kruno Bešlić (1972) iz Zavidovića stradao je prilikom povlačenja bivše JNA iz kasarne "Bistrik" u Sarajevu, 3. maja 1992. Bio je na redovnom odsluženju vojnog roka. Kolona je presečena i zaustavljena u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici. Njegovo telo je dovezeno na VMA, u Beogradu, i nakon neuspešne klasične identifikacije sahranjeno kao N. N. na Lešću. Kada je dobijen pozitivan DNK nalaz od Međunarodne komisije za nestala lica, Bešlićevi posmrtni ostaci predati su 16. juna prošle godine Institutu za nestale osobe BiH.

Foto: Printskrin

Dobrovoljačka ulica

Veljko Andrijašević (1946) iz mesta Jaša Tomić kod Sečnja, kao rezervista bivše JNA nestao je u borbama, u mestu Nuštar kod Vinkovaca. Nakon ekshumacije na toj lokaciji, donet je 1992. na VMA u Beogradu. Pošto je telo bilo u jako lošem stanju, identifikacija klasičnom sudsko-medicinskom metodom nije bila moguća, pa je sahranjen pod oznakom S-49/92 na Lešću. Nakon prikupljanja krvnih uzoraka od članova porodice za DNK analizu, dobijen je pozitivan izveštaj, obavljena je konačna identifikacija i Veljko je sahranjen u Gajdobri kod Bačke Palanke.

OTKRIVEN POSLE 30 GODINA

DRAGAN Baglava (1966) iz Crvenke, kao dobrovoljac je bio na obuci za specijalce u Okučanima. Nestao je u aprilu 1991. Ekshumiran je na groblju u Bratuncu, a konačna identifikacija DNK analizom obavljena je 6. decembra 2021. Sahranjen je dva dana kasnije u Srpskom Miletiću.

Privatna arhiva

Baglava

Mirko Ostojić (1962) rođen u Hrvatskoj Kostajnici, bio je rezervista, koji se odazvao pozivu na mobilizaciju. Kasarnu bivše JNA "Božidar Adžija" u Bjelovaru su 29. septembra 1991. zauzeli pripadnici ZNG. Mirko je bio jedan od šestorice zarobljenika koji su zatvoreni u policijsku stanicu, a potom su ih usred noći, 3. oktobra 1991, "zenge" odvele na Kišovu farmu, gde su ih mučili i na kraju streljali, a tela zakopali u đubrište. Njegovi posmrtni ostaci su u Srbiju stigli nakon razmene sa Hrvatskom 1997. i sahranjeni na Lešću pod oznakom S31/97. Posle dobijenog pozitivnog DNK nalaza konačna identifikacija obavljena je 10. maja 2022. i sahranjen je u Bosanskoj Kostajnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)