ZAŠTO JE NABAVKA RAFALA DOBRA ZA SRBIJU: Radulović - Kapitalni potez za srpsko ratno vazduhoplovstvo

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 08. 2024. u 20:33

VOJNI analitičar Vlade Radulović izjavio je danas da bi nabavka francuskih borbenih aviona tipa Rafal bila najkapitalniji potez kada je u pitanju naše ratno-vazduhoplovstvo u proteklih nekoliko decenija.

ЗАШТО ЈЕ НАБАВКА РАФАЛА ДОБРА ЗА СРБИЈУ: Радуловић - Капитални потез за српско ратно ваздухопловство

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Mi govorimo o nabavci jedne eskadrile, dakle 12 aviona, višenamenskih aviona četvrte i po generacije. I to punokrvnih višenamenskih aviona. Zato što govorimo o platformi koja na svojih 14 podvesnih tačaka može da služi i kao lovac-presretač, dakle, da vrši dejstva po ciljevima u vazduhu, može da vrši dejstva po ciljevima na zemlji, može da vrši dejstva po ciljevima na moru, može da nosi krstareće rakete, može da nosi nuklearno oružje, jedan je od retkih aviona u toj kategoriji koja može da ima ulogu aviotankera, rekao je Radulović Tanjugu.

Sem toga, dodao je, Rafal ima izuzetno naprednu avioniku, izuzetno napredan sistem spektra, zaštite samog aviona, podrška nekih analognih sistema, pomoćnih sistema, u slučaju otkaza glavnih sistema.

Foto: Jutjub rintskrin/Military Coverage

Takođe, naveo je da ima širok spektar senzora koji prati sve najvažnije parametre leta i omogućava pilotu da, zadržavanjem ruku na komandama, putem glasa može da izdaje određene naredbe.

Radulović kaže da će biti važno videti i šta je sve u ugovoru, da li će u okviru njega biti i simulatori da bi piloti mogli da se obučavaju u našoj zemlji, koji je paket naoružanja i koliki broj ubojnih sredstava kog tipa, vođenih i nevođenih, ćemo kupiti, kakvu optoelektroniku ćemo dobiti, rezervne delove, kako ćemo vršiti remont i slična pitanja, ali, i sa druge strane, da li postoji mogućnost da neka srpska kompanija učestvuje u proizvodnji nekih delova za Rafal.

Na pitanje o poređenju aviona MiG-29, koje Srbija već ima, i Rafala, Radulović je rekao da je jako teško napraviti paralelu jer se ti avioni po skoro svemu razlikuju i generacijski, i po potencijalu naoružanja, i po ulozi, odnosno zadacima koje mogu da ispunjavaju.

Jedina zajednička osobina im je što imaju dva motora, koji su izdržljiviji od jednomotoraca kao što je to recimo F-16, rekao je Radulović.

Dodao je da je životni vek motora na MIG-u 29, oko 4.000 sati naleta, a na Rafalu 6.000 sati naleta.

Što se tiče cene aviona, Radulović ističe da ona zavisi od mnogo faktora, ali da je Rafal, u svakom slučaju, jedna od najsavršenijih i najskupljih platformi koja se danas može kupiti.

Kako je istakao, biće veoma važno da li ćemo dobiti treću generaciju, koju imaju Hrvati, ili četvrtu koja je tek u razvoju i koja će tada biti aktuelna.

Radulović ističe da cena zavisi i od interesa zemlje koja prodaje određeno sredstvo i od bilateralnih odnosa.

-Nije isto ako vi kupite 12 aviona ili ako ste, recimo, Saudijska Arabija ili Katar koja hoće da kupi 150, 160 plus, pa možda čak i 200 u perspektivi aviona, kao i od paketa naoružanja. To su prosto neke stvari koje utiču na samu cenu, rekao je Radulović.

Što se tiče cene koja se pominje za 12 Rafala od tri milijarde evra, Radulović kaže da će to bez sumnje opteretiti budžet Srbije, ali da se, verovatno, o mnogim stvarima još pregovara.

On je naglasio da se vojna saradnja sa Francuskom ne završava na tim avionima, već i da su prilikom prošle posete Makrona potpisani neki sporazumi o razumevanju i memorandumi koji se tiču učešća pojedinih francuskih kompanija vojne industrije, poput Talesa, Safrona i drugih, u nekim projektima modernizacije sredstava naše ratne tehnike ili nekih naših novih projekata.

-Sa druge strane, izuzetno je važan sporazum između Francuza i naše Petoletke iz Trstenika. Meni će biti vrlo interesantno da vidim i kako će se rešavati pitanje dokapitalizacije kompanija odbrambene industrije Srbije, odnosno fabrike namenske industrije. Pominju se neki kupci, pominju se neke zemlje i grupacije koje su već ušle ili su gotovo otškrinuta vrata za njih, rekao je Radulović.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U SLUŽBI DOSTIZANJA CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA: Fokus na obrazovanje i zaposlenje