ima subašićev tekst SIMBOL HRABROSTI I IZDRŽLJIVOSTI SRPSKOG NARODA: Na današnji dan počela čuvena Cerska bitka

D.B.M.

15. 08. 2024. u 02:00

PRE ravno 110 godina počela je Cerska bitka, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Srbije.

има субашићев текст СИМБОЛ ХРАБРОСТИ И ИЗДРЖЉИВОСТИ СРПСКОГ НАРОДА: На данашњи дан почела чувена Церска битка

Cerska bitka

Bitka koja je počela 15. avgusta 1914. trajala je do 20. avgusta i završila se briljantnom pobedom srpske vojske nad mnogo nadmoćnijom austrougarskom armijom.

Bitka, koja se odigrala na planini Cer, bila je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, a njena važnost nadilazi vojničku strategiju. Cerska bitka je simbol hrabrosti i izdržljivosti srpskog naroda, koji se, uprkos ogromnim gubicima u prethodnim ratovima i suočavajući se s nadmoćnijim neprijateljem, nije povukao pred izazovom.

Srpska vojska, pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, pokazala je izuzetnu vojnu sposobnost, disciplinu i odlučnost, savladavši protivnika koji je bio brojniji i bolje opremljen. Bitka na Ceru ostavila je dubok trag ne samo na vojnu istoriju Srbije, već i na kolektivnu svest naroda.

Pobeda na Ceru donela je Srbiji i njenim saveznicima ogromnu moralnu i političku podršku. Ovaj trijumf dao je znak Evropi i svetu da je srpski narod spreman da se bori za svoju slobodu i nezavisnost, bez obzira na cenu. Cerska bitka bila je i prekretnica u Prvom svetskom ratu, jer je pokazala slabosti austrougarske vojske i promenila tok rata na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)