ZAŠTO NIJE DONETA ODLUKA O OKUPACIJI? Vučić objasnio - Ne smemo da im damo status legalne oružane sile

Novosti online

13. 09. 2024. u 19:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji. Vučić je objasnio zašto nije doneta odluka o proglašenju okupacije Kosova i Metohije o kojoj se govorilo prethodnih dana.

ЗАШТО НИЈЕ ДОНЕТА ОДЛУКА О ОКУПАЦИЈИ? Вучић објаснио - Не смемо да им дамо статус легалне оружане силе

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

- Tome su se mnogi radovali jer im se to činilo kao politička prilika da iskoriste zapadnu podršku za rušenje vlasti u Srbiji - rekao je on. 

Istakao da bi svi takvi na kraju rekli da "tuđa deca treba da ratuju".

Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohiji, ističe Vučić. 

- Međunarodna uprava na Kosovu je uspostavljena uz pristanak tada SRJ. Režim koji je uspostavljen je osoben, čak i formiranje tzv. vojske Kosova ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati delom teritorije pod okupacijom, posebno jer je formiranje takvih oružanih grupacija nelegalno - u oštroj suprotnosti od Rezolucije 1244 i drugih pravila međunarodnog prava. Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na KiM bez obzira na njihov naziv bi se priznao status legalne oružane sile - rekao je Vučić. 

- Ne smemo da im damo status legalne oružane sile. I to je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet jer ga nemaju. Ovo što su uradili je gola sila njihovih zapadnih saveznika i albanska sila. Nema legalizacije i legitimizacije, zato nema odluke o okupaciji - rekao je Vučić i dodao da ima i drugih razloga: 

- Okupacija ili ratna okupacije je moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima - to bi značilo da mi priznajemo teritoriju Kosova i Metohije, kao teritoriju druge države. Mi ne smemo da priznamo teritoriju KiM kao teritoriju druge države i zato ne prilazimo merama proglašavanja okupacije. Teritorija se može smatrati okupiranom po definiciji ako je pod vlašću oružane sile druge države. Okupacija je pojam međunarodnih oružanih sukoba, ili oružanog sukoba najmanje dve države. Znam da će stvarne patriote ovo raumeti, a lažne neće nikada. Ona nije pojam nemeđunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanih sukoba unutar jedne države - objasnio je on. 

Samo priznavanje okupacije je i krivično delo, objasnio je on.

- Prema članu 306 krivičbog zakonika Republike Srbije "Priznavanje okupacije i kapitulacije" - građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvatili ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela - kazniće se zatvorom najmanje 10 godina. Samo priznavanje okupacije ili proklamovanje dela teritorije za teritoriju pod okupacijom je i krivično delo - objasnio je Vučić. 

Dodao je da je ovo obrazloženje zašto nije moguće proglasiti okupaciju Kosova i Metohije sastavljao jedan od naših najboljih pravnih savetnika. 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao