TEMPERATURA MORA NA JADRANU ZABRINJAVAJUĆE VISOKA: Nije ovolika bila u poslednjih sto godina

Novosti online

15. 08. 2024. u 22:22

Hrvatska se suočava s još jednim toplotnim talasom, a ovoga leta temperatura mora viša je od proseka za tri do pet stepeni.

ТЕМПЕРАТУРА МОРА НА ЈАДРАНУ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ВИСОКА: Није оволика била у последњих сто година

Foto: Unsplash


U Puli je već u 8 sati temperatura mora iznosila 29,2 stepena. U Rovinju je bilo 28,9 stepeni. Tokom dana su granicu od 28 stepeni probili Dubrovnik, Komiža, Krk, Rab, Malinska, Mali Lošinj... U Malom Jezeru na Mljetu je u 18 sati izmereno 29,9 stepeni.  Temperatura mora u Zadru je danas išla do 27,7 stepeni. 

Malo gde je temperatura mora danas bila ispod 27 stepeni. Stručnjaci upozoravaju da takav porast dugoročno ostavlja trag na sav život u moru.

Temperatura mora u Jadranu meri se već stotinjak godina, a tokom vekova rasla je i u dubinama za čak dva-tri stepena. Ovoga leta od uobičajenog proseka viša je za tri do pet stepeni. Postavlja se pitanje da li će se biljni i životinjski svet, ali i ljudi, tome moći da prilagode.

- To je poprilično alarmantno zato što deluje na biljni i životinjski svet i na sve nas -  kazao je Ivica Vilibić, okeanograf iz Instituta "Ruđer Bošković".

Tu situaciju potvrđuju i brojne nove riblje vrste u Jadranu.

- Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Suecki kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i neke od njih polako postaju autohtone - rekao je on.

BONUS VIDEO: AJKULA PLIVA SA TURISTIMA: Neverovatna scena na plaži Trsteno u Crnoj Gori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva