VODOSTAJ REKE SAVE DRATSIČNO PORASTAO: U Sloveniji sneg dostigao ponegde 32 cm

Novosti online

13. 09. 2024. u 16:11

VODOSTAJ Save u Zagrebu drastično je porastao i izlila se iz korita, dok je u delovima Slovenija palo i do 32 centimetra snega.

ВОДОСТАЈ РЕКЕ САВЕ ДРАТСИЧНО ПОРАСТАО: У Словенији снег достигао понегде 32 цм

Foto SK

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, međutim, kaže da Zagrebu i okolini ne preti nikakva opasnost što se tiče reke Save.

- U protekla 24 sata pala je velika količina kiše na području gotovo cele Hrvatske. Sava je porasla za pet metara, ali su vodostaji bili vrlo niski i izrazito niski na svim vodotocima, ne samo na reci Savi. U ovom trenutku Sava u Zagrebu je počela lagano da opada, a vodostaji su metar niži u odnosu na nivou za koju se primenjuju redovne mere obrane od poplava. Tako da nikakva opasnost što se tiče reke Save za grad Zagreb i za područje oko grada Zagreba nema. Slično je i za Kupu. Oko ponoći danas očekujemo vodostaj reke Kupe u Karlovcu na nivo plus 500 centimetara. To je dva metra niže nego za uvođenje redovnih mera odbrane od poplava - rekao je Novosel za HTV.

Prema najnovijoj prognozi vodostaja za Muru i Dravu nije zabrinjavajuća, rekao je danas irektor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo i dodao  da je kiša doprinela punjenju Trakošćanskog jezera u kojem je trenutno 20 hiljada kubina vode.
Trenutni vodostaj na Muri u Morskom Središću je 270 centimetara uz protok vode od 330 kubika.

- Možemo očekivati povećanje vodostaja 16., odnosno 17. septembra negde do 400 centimetara, odnosno 600 kubnih metara. U poređenju sa avgustom prošle godine, kada je zabeleženo rekordnih 540 centimetara, ipak će vodostaj biti niži za metar i 40 -  rekao je Rezo.

I na Dravi se može očekivati povećanje vodostaja u odnosu na trenutno stanje od 186 centimetara, ali neke manje iznose i manje je zabrinjavajuće u odnosu na Muru, dodao je Rezo i naglasio da je prednost vezana uz Dravu što su trenutno dva jezera Hidroelektrane

Dubrava i Hidroelektrane Čakovec u tzv. remontu i jezera su prazna.

Rezo kaže da je poruka da se može biti miran u ovom trenutku, što se tiče nekakvih prognoza u smislu vodostaja na rekama Muri i Dravi, prenela je Hina.
Dodao je da je sliv Plitvica – Bednja pod kontrolom, kao i mali sliv Trnava na području Međumurske županije te mali sliv Bistra u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ipak, u Hrvatskim su vodama spremni da reaguju. ukoliko to bude nužno potrebno.

S obzirom na padavine u Austriji i Sloveniji, 16. i 17. septembra, dodao je, imaćemo nekakav ozbiljniji pristup, u smislu odbrana od poplava na reci Muri, dok je Drava u svakom slučaju zadovoljavajuća.

Rezo je ukazao da je ova kiša ipak donela i jednu dobru stvar, a to je da je Trakošćansko jezero polako dobija novu vizuru.

- Naime, trenutno je u jezeru oko 20.000 kubika vode i prednji deo je pod vodom - rekao je Rezo.

U Sloveniji je prvi put temperatura pala ispod 10 stepena Celzijusa, javila je slovenačka RTV. U Ljubljani je jutros bilo samo osam stepeni, a najhladnije je bilo na području Rateča, samo dva stupnja iznad nule.

Ponegde je u višim predelima Slovenije pao i prvi sneg. Prema podacima Arsa, na Vršiču je napadalo 32, na Zelenici 23, a na Pavličevom sedlu 19 centimetara snega. Desetak centimetara je i na Uršljoj gori, Kredarici i Rogli, a nešto malo i na Voglu te na Pohorju. U višim predlelima duva jak severni vetar, koji će prema prognozama i dalje jačati.

Andrej Velkavrh, dežurni meteorolog Agencije za okolinu Slovenije (Arso), kaže da padavine na planinama u ovom periodu nisu ništa neobično, a ponekad se pojave već u avgustu. Priznaje, međutim, da su ovogodišnje pahulje na nešto nižim mestima ipak neobične.

Ipak, dodaje da se, prema iskustvu iz poslednjih godina, u oktobru mogu vratiti temperature i do 25 stepeni.

BONUS VIDEO: PRVI PUT U ISTORIJI SE DEŠAVA OVO U FIRMAMA: Filipović na 9:45 otkriva neverovatan fenomen

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI POLUDELI: Cicipas izazvao beliki bes, ovo mu nikako neće oprostiti