ZLOČINCI NISU HEROJI: Orić je sejao smrt, serija o njemu je ismejavanje srpskih žrtava

Novosti online

29. 08. 2024. u 13:24

PREDSEDNICA Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac smatra da je turska serija koja veliča ratnog zločinca Nasera Orića još jedan slučaj ismejavanja srpskih žrtava, te da je sramno da se ljudi koji su činili zločine predstavljaju kao heroji, jer oni to nisu.

ЗЛОЧИНЦИ НИСУ ХЕРОЈИ: Орић је сејао смрт, серија о њему је исмејавање српских жртава

Foto: Tabi printskrin

Graorčeva je podsetila da je Orić sa svojom grupom sejao smrt u selima Podrinja, u Srebrenici i Bratuncu.

- Skoro da nema kuće koja nije zavijena u crno zbog zločina koje su počinili u zverskom piru 1992. i 1993. godine, a više od 3.000 Srba je ubijeno na najmonstruoznije načine i sad treba gledati Orića kao "heroja" - navela je Graorčeva.

Ona je ocenila i da serija nije ništa novo, ni iznenađujuće i da je bilo samo pitanje dana kada će se čuti o tome, te upitala da li je Sakib Mahmuljin sledeći o kojem će Turci snimati film?

- Nadohvat ruke im je, može i sam da glumi. Ili je vreme da se konačno isporuči BiH gde treba da završi u zatvoru. Da nije tragično, bilo bi smešno - ocenila je Graorčeva.

Ona je istakla da treba imati na umu činjenice da sve one žrtve i ritualno ubijani Srbi odsecanjem glava nisu izmišljeni, već stvarni borci koji su branili nejač, ognjište i rodnu grudu od pomahnitalih mudžahedina koji su došli ko zna odakle i ko zna zašto i za koje ciljeve.

- Na toj svetoj planini Ozren, koju odbegli zločinac Mahmuljin vrlo dobro zna i kao i kamp u kojem su u najvećim mukama ubijani zarobljeni srpski borci i civili, i danas su rasute kosti 126 Srba koje nisu dostojno sahranjene, identifikovane, a porodice nisu pronašle potreban mir - istakla je Graorčeva.

Ona je navela da je i danas nepoznata sudbina i ne zna se gde su premeštena tela nestalih Srba sa Ozrena.

- I sutra ćemo se setiti tih mučenika i svih 1.642 lica koja i danas tražimo, u Petrovu, kod spomen-krsta, na mestu gde je srpsko stanovništvo izašlo na oslobođenu teritoriju - rekla je Graorčeva.

Ona je navela da je ovo još jedan slučaj ismejavanja srpskih žrtava.

- Ne možemo ih sprečiti da snimaju filmove, veličaju zločince, ali možemo se boriti istinom, rečju i možemo učiniti da istina o stradanju dopre mnogo dalje od naših granica - poručila je Graorčeva.

Ona je istakla da srpska pokolenja moraju da znaju šta su Naser Orić i Sakib Mahmuljin radili na području Podrinja i Ozrena i da se onda ne treba plašiti da će neki film o tim zločincima uticati na stvaranje kompletne slike o ratu devesetih godina.

Turska onlajn platforma "Tabii" u produkciji turske nacionalne kuće TRT završila je snimanje serije o Naseru Oriću koja će uskoro biti emitovana, a u čijem trejleru se navodi da serija prati priču o "heroju koji je promenio tok rata u BiH između 1992. i 1995. godine".

(SRNA)
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAMIONI S NOVCEM KREĆU NA MARAKANU! Crvena zvezda obezbedila neverovatnu zaradu zbog plasmana u Ligu šampiona!