DA, MOGUĆE JE! Ovi Srbi su zvanično među najtalentovanijim fudbalerima na svetu (VIDEO)

Дарко Николић
Darko Nikolić

12. 09. 2024. u 15:58

Srbija ima čime da se ponosi u fudbalu. A ima i čemu da se u njemu nada.

ДА, МОГУЋЕ ЈЕ! Ови Срби су званично међу најталентованијим фудбалерима на свету (ВИДЕО)

Ilustracija / Foto Tanjug-AP / FSS

Tako bar stvari stoje kada se radi o najvećim fudbalskim talentima kojima naša zemlja raspolaže.


PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Njih četvorica su među 100 najboljih vršnjaka na svetu.

Naime, Fudbalska opservatorija Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), objavila je listu od 100 trenutno najuticajnijih tinejdžera u svetskom fudbalu.


PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

U obzir je uzimano koliko je svaki mladi fudbaler pojedinačno igrao takmičarskih minuta (i u kom takmičenju, što je veoma bitno) u odnosu na prosek vršnjaka koji nastupaju na istoj toj poziciji.


Najveći uticaj ima zvezda Španije i Barselone Lamin Jamal, čiji je "nivo iskustva" (mada to nije pravi termin, jer se ne radi samo o minutaži, već i značaju utakmica na kojima igra) čak 2,75 puta veći od vršnjaka (on ima 17 godina) koji igraju na njegovoj poziciji (krilu).

Lamin Jamal u finalu Evropskog prvenstva u fudbalu 2024 između Španije i Engleske / FOTO: Tanjug/AP


Tik iza njega su Pau Kubarsi - Jamalov vršnjak i Barsin štoper (2,42), Endrik Felipe, 18-godišnji napadač Reala, koji ima "nivo iskustva" 2,4, baš kao i Voren Zair-Emeri, defanzivni vezni Pari Sen Žermena...


A ovo su i srpski predstavnici na Top 100 listi najboljih tinejdžera svetskog fudbala

43. Milan Aleksić

Na 43. mestu ove liste Fudbalske opservatorije CIES nalazi se 19-godišnji Milan Aleksić.


Sada član Sanderlenda, na tako visokom mestu našao se jer je 1,8 puta više minuta i to u značajnijim mečevima odigrao nego njegovi vršnjaci na poziciji na kojoj on nastupa, a u pitanju je defanzivni vezni igrač.


Milan Aleksić je karijeru počeo u podmlatku Čukaričkog, potom igrao za kadete i omladince Partizana, prešao besplatno u Radnički 1923, a ovog avgusta za oko 3,5 miliona evra, bar tako glase podaci specijalizovanog sajta Transfermarkt, postao član engleskog Sanderlenda.


Dao je dva gola u kvalifikacijama za Ligu konferencija, oba Mornaru iz Bara, a bio je član i mlađe omladinske i aktuelne omladinske reprezentacije Srbije.

70. Mihajlo Cvetković

Na 70. poziciji tinejdž-rangiranja Fudbalske opservatorije je 17-godišnji Mihajlo Cvetković.


Prava mala zvezda omladinske reprezentacije (iako je tek na "pola puta" od prethodnog rođendana do punoletstva) sa indeksom iskustva od 1,72 sedmi je na listi centralnih napadača na svetu, kada se radi o fudbalerima koji još nisu napunili 20 godina.


Član je Čukaričkog, a iako još nije napunio 18 godina, već mu je procenjena vrednost 1,5 miliona evra. 


Možda i ne čudi: na deset nastupa za kadetsku reprezentaciju Srbije dao je pet golova, od čega dva na U17 prvenstvu Evrope, na kome je prošle godine pomogao "orlićima" da dođu do četvrtfinala.

72. Uroš Sremčević


Tik iza Cvetkovića, kao osmi najbolji špic na svetu među igračima koji još nisu napunili 20 godina je - Uroš Sremčević.


A on ni 19 godina još nema.


Ovaj fudbaler Crvene zvezde, trenutno na pozajmici u filijali crveno-belih, Grafičaru, ima pomenuti "koeficijent iskustva" 1,72, ali je ispod Cvetkovića zbog "hiljaditih delova" rangiranja, a i malo je stariji od njega, oko pola godine.


Karijeru je počeo u Mladosti iz Lučana, iz koje je 2024. stigao u Zvezdu, za koju je dosad dao dva gola na osam prvenstvenih nastupa.


Procenjena tržišna vrednost mu je čak dva miliona evra.

93. Miloš Luković


Ako vam se učinilo da su pomenuti momci uspeli da, tako mladi, već dostignu ogromnu vrednost na "fudbalskoj pojaci", šta tek reći za Miloša Lukovića?


Ovaj 18-godišnji Novobeograđanin, centralni napadač Strazbura, već sada vredi pet miliona evra, prema podacima pomenutog Transfermarkta.


A na listi Fudbalske opservatorije zauzima 93. mesto, sa indeksom iskustva od 1,66, odnosno 1,66 puta više igra i to na težim mečevima nego njegovi vršnjaci na toj, napadačkoj poziciji.


Luković je u Strazbur otišao iz IMT-a, u čijem je podmlatku dao 54 gola, a za prvi tim bio strelac 28 puta na 65 prvenstvenih mečeva, uglavnom odigranih dok je bio maloletan.


U Superligi je, prošle godine, kada je IMT u nju ušao, dao 17 golova na 37 takmičarskih nastupa.

Ako vas fudbal zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIMULACIJE, DODATNI SLOBODNI DANI, STIPENDIJE, PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE… Evo koje sve benefite zaposlenima nudi Mercator-S