uživoRAT U UKRAJINI: Pada Harkov

Novosti online

23. 08. 2024. u 07:23 >> 16:32

RAT u Ukrajini - 912. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пада Харков

AP Photo/Evgeniy Maloletka

"Pada Harkov"

Ukrajinska vojska saopštila je da je oslobodila delove teritorije na istoku Harkova gde je Rusija proletos velikom ofanzivom okupiralavelike delove te oblasti.

Ukrajinska Treća zasebna jurišna brigada je kasno sinoć saopštila da su njene snage zaposele dva kvadratna kilometra u toj oblasti.

Nema informacija o tome kada je počela ta kontraofanziva, ni kolikih je razmera, te je teško predvideti kako će uticati na dinamiku rata.

Borelj priznao: EU je deo sukoba u Ukrajini

Šef diplomatije EU Žozep Borel prvi put je javno priznao da je EU „deo sukoba” u Ukrajini.

- Ono što se dešava u Ukrajini odrediće geopolitičku budućnost Evrope . Moramo da razmišljamo o Ukrajini, da postanemo učesnici igre. Mi smo deo ove igre. Mi nismo strana u ratu, ali smo deo sukoba, i kako se ovaj sukob reši uticaće na svet i našu bezbednost - rekao je on na međunarodnoj konferenciji u Španiji , koja je prenošena na društvenoj mreži Iks.

Paklene borbe u Kursku

Ukrajinske snage su u toku proteklog dana na kurskom pravcu izgubile do 400 vojnika i 17 jedinica oklopne tehnike, uključujući jedan tenk, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, u području Kamiševke likvidirana je ukrajinska diverzantska izviđačka grupa. Ruske snage su pomoću avijacije i artiljerije izvele napade na ukrajinsku vojsku i vojnu tehniku u području deset naseljenih mesta Kurske oblasti.

Odbijeni su napadi protivnika u području šest naselja. Oružane snage Ukrajine su do sada na kurskom pravcu izgubile ukupno 5.137 vojnika.

Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Jedinice vojne grupacije „Centar“ su protekle sedmice zauzele četiri sela u Donjeckoj Narodnoj Republici i odbile 27 kontranapada Ukrajinaca. Snage Kijeva su u tim borbama izgubile do 3.855 vojnika i šest tenkova;

  • Grupacija „Sever“ je za minulih sedam dana tokom borbi likvidirala još 3.090 ukrajinskih vojnika i uništila 29 tenkova;

  • Vojnici grupe „Jug“ su poboljšali položaje na frontu, a tokom borbi likvidirali su još 4.530 ukrajinskih vojnika;

  • Grupa „Zpaad“ takođe je poboljšala svoje taktičke položaje, a u borbama protiv ukrajinske vojske likvidirala je još 3.400 ukrajinskih vojnika;

  • Grupa „Istok“ je za proteklih sedam dana odbila sedam kontranapada ukrajinske vojske, a u tim borbama Kijev je ostao bez 800 vojnika i dva tenka;

  • Grupacija „Dnjepar“ je likvidirala još 480 vojnika, a tokom borbi protekle nedelje uništila je i pet skladišta ukrajinske vojske u kojima se čuvala municija;

  • Ruske raketne snage su izvele 16 grupnih napada na objekte ukrajinske vojske, između ostalog, pogođeno je i skladište gde su se čuvali raketni sistemi „NASAMS“. Takođe, pogođene su i cisterne za čuvanje goriva, kao i baze ukrajinskih nacionalističkih formacija i stranih plaćenika.

Odbijen masovni napad dronovima na Kursk i Belgorod

Ruske PVO snage su tokom prethodne noći oborile četiri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i još tri iznad Kurske, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ukrajinske snage su napad izvele dronovima avionskog tipa, međutim, nijedan nije doleteo do svog cilja.

Snažan napad na ukrajinsku infrastukturu

Administracija Zaporoške oblasti, koja je pod kontrolom ukrajinske vlasti, saopštila je da je tokom noći veliki broj infrastrukturnih objekata bila oštećena tokom bombardovanja ruske vojske.

- Preko 317 eksplozija je odjeknulo u devet mesta u Zaporoškoj oblasti - navodi se.

U Kursku uništen francuski PVO sistem

Vojnici specijalnih snaga Ahmat na pravcu Kursk spalili su francuski protivvazdušni raketni sistem "Krotale" vredan osam miliona evra FPV dronom vrednim 60 hiljada rubalja, saopštio je komandant jedinice, zamenik načelnika Glavnog vojnopolitičkog direktorata ruskog ministarstva odbrane, general-major Apti Alaudinov.

- Pripadnici odreda specijalaca Ahmat spalili su danas PVO sistem "Krotale", odnosno protivvazdušni raketni sistem koji je izašao da uhvati naše helikoptere koji su krenuli u napad na Martinovku. Sistem košta osam miliona evra, a moji momci su ga spalili FPV-om, koji košta 60 hiljada rubalja, tako da je normalna cena bila za NATO francuske bazene, razmislite o novcu koji trošite na proizvodnju ove gluposti - rekao je on u videu objavljenom na Telegram kanalu.

On je dodao i da je tokom dana uništeno osam komada opreme - jedan tenk, tri borbena oklopna vozila i transport.

Bajdenova administracija šalje vojnu pomoć Kijevu vrednu oko 125 miliona dolara

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena poslaće oko 125 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, rekli su obavešteni izvori iz administracije za agenciju AP.

Zvaničnici, koju su govorili pod uslovom anonimnosti, izjavili su da najnoviji paket pomoći uključuje rakete za protivvazdušnu odbranu, municiju za raketne sisteme HIMARS i džavelin i niz drugih protivoklopnih raketa, kao i opremu za uništavanje dronova i za protivelektronsko ratovanje, artiljerijsku municiju kalibra 155 mm i 105 mm, vozila i drugu opremu.

Ova pomoć nije javno objavljena, a zvanično saopštenje moglo bi doći već danas, uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, koji se obeležava u subotu, navodi AP.

Agencija dodaje da se oružje obezbeđuje na osnovu predsedničkog ovlašćenja, što znači da se oprema uzima iz zaliha Pentagona i može brže da se isporuči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje