SLATKA, MALA, VOĆNA: Panakota - Savršen kremasti desert po italijanskom receptu

Bojana Jovanović

09. 09. 2024. u 10:00

PANNA cotta, što na italijanskom znači "skuvana pavlaka", klasičan je italijanski desert koji se ističe svojom kremastom teksturom i nežnim ukusom.

СЛАТКА, МАЛА, ВОЋНА: Панакота - Савршен кремасти десерт по италијанском рецепту

Foto Shutterstock

Ova poslastica se priprema kuvanjem slatke pavlake sa želatinom, što omogućava da se stegne i formira savršeno glatku i čvrstu strukturu.

Panakota se često servira sa voćnim prelivima kao što su jagode, maline, borovnice ili voćni sosovi. Osim voćnih dodataka, popularne su i varijacije sa karamelom, čokoladom ili vanilom.

Potrebno je:

- 250 ml slatke pavlake (mlečne)
- 50 ml mleka
- 30 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice želatina
- 200 ml soka od malina ili jagoda
- 30 g šećera u prahu
- crveno voće po izboru, sveže ili zaleđeno

Priprema:

Pomešajte slatku pavlaku, mleko, vanilin i kristal šećer i stavite da se zagreje. Kada provri sklonite sa ringle i umešajte želatin, koji ste prethodno natopili sa dve kašike hladne vode. Čim se želatin rastopi razlijte smesu sa mlekom u čaše i ostavite da se dobro rashladi. Sok od malina ili jagoda ukuvajte u gusti sirup, sa šećerom u prahu, pa ga rashladite. Tek onda razlijte sirup preko panakote, pospite crvenim voćem i ostavite da odstoji u frižideru dva sata, najkraće, da bi se dobro rashladila pre služenja.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?