PLATE PROSVETARA VEĆE 12 ODSTO OD 1. JANUARA: Sastanak prosvetnih sindikata i predsednika Vlade

Lj.B.

11. 09. 2024. u 16:00

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je sa prosvetnim sindikatima o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u nastavi.

ПЛАТЕ ПРОСВЕТАРА ВЕЋЕ 12 ОДСТО ОД 1. ЈАНУАРА: Састанак просветних синдиката и председника Владе

Foto Shutterstock

 Na sastanku koji je, zapravo, nastavak dijaloga započetkog pred početak školske godine, istaknuto je da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto.

Tako će od 1. janura prosvetnim radnicima plate biti povećane 12 odsto, dok će nenastavnom osoblju biti veće za osam odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru.

- Premijer Vučević je na sastanku istakao da je Vlada Srbije u fokus stavila poboljšanje materijalnog položaja nastavnog osoblja i da će njima povećanje plata u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto, što će doprineti da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Republici Srbiji - saopšteno je iz Vlade srbije.

Premijer Vučević je dodao da će Republike Srbije u budućem periodu težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete.

Vučević je naveo i da je najveći broj zahteva sindikata prosvete, a koji su definisani Protokolom koji je potpisan prošle godine, ispunjen.

Na sastanku, kome su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, dogovoreno je da se nastave razgovori o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je dogovoreno da Vlada sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateškog dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.

Istovremeno, predstavnici četiri reprezentativna sindikata saošptili su da na sastanku sa predsednikom Vlade nije postignut dogovor u vezi sa ispunjenjem obaveza obuhvaćenih Protokolom.

- Ponuda Vlade podrazumeva povećanje zarada tek od januara, i to - nastavnom osoblju u iznosu od 12 odsto, a nenastavnom osoblju osam odsto. Navedena dinamika i iznosi povećanja ne prate potpisani Protokol. Sindikati se posebno protive podeli zaposlenih u školama na nastavno i nenastavno osoblje - navodi se u saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU